zondag 18 mei 2014

Vergeten groenten?


Aardperen


Bij Taste of Amsterdam in het Amstelpark gisteren stond deze prachtige kraam met vergeten groenten. Nou, de Keukenzusters zijn ze niet vergeten! Hier ligt de choggia biet, ook te zien in het label van de kweker, met z'n mooie rood-witte ringen. En oerpenen, meiknollen, pastinaken, en... de aardperen! (Op de foto de bruine knollen linksonder.)

Die aardperen worden in chique restaurants ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Het is een knolgroente die het in Nederland heel goed doet. Ik heb ergens gelezen dat 2 vierkante meter 10 kilo aardpeer per jaar oplevert. Goede tip voor de liefhebber van de moestuin! De grote gele bloemen van de plant zijn trouwens heel mooi voor een boeket.

Nu heeft de aardpeer een grillige buitenkant die lastig te schillen is. Maar er is een methode om het velletje makkelijk te verwijderen!
Borstel de aardperen wat schoon en kook ze een paar minuten. Laat ze dan schrikken in koud water. Je kan het velletje er nu heel makkelijk afhalen.

Zo kan je de aardperen verder verwerken. Er is heel veel mogelijk met deze gezonde knollen, die een beetje zoet, romig en notig smaken. Ik geef een paar suggesties:
- Een mooie gebonden soep in combinatie met knoflook, champignons, gegarneerd met krokante spekjes of croutons;
- Frietjes van in reepjes gesneden aardperen*;
- Puree van in melk gekookte blokjes aardpeer, afgemaakt met nootmuskaat en boter;
- Dun geschaafde rauwe(!) plakjes door een salade met sperzieboontjes, walnoten en een mosterddressing.

* De Keukenzusters raakten bij Taste in gesprek met een meneer van Portugese afkomst. terwijl hij sprak over de pure Portugese keuken was hij een portie friet aan het eten. Friet van ongeschilde biologische aardappelen. Hij vond het heel lekker smaken, "echte smaak", zei hij. Hij vond dat alle groente nooit geschild moet worden, want dan blijft de smaak binnen. Zullen we de frietjes van aardperen eens maken zonder het velletje te verwijderen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten