Licht visgerecht met smaakexplosie
En dat hebben we gedaan met een heel leuke techniek. Zeer veel smaak en vrij eenvoudig eigenlijk.
Wij namen een dorade* per persoon, met daarnaast een salade van verse peulvruchten en een mooi stukje (Turks) brood.
Dit heb je nodig:
4 verse dorades (kijk in de viswinkel goed uit naar vissen met heldere ogen.)2 in dunne ringetjes gesneden lente-uitjes
een paar takjes korianderblad (als dit voor jou naar zeepsop smaakt, kies dan platte peterselie)
zout
verse gemberwortel
zonnebloemolie
Japanse sojasaus (Kikoman)
Dit ga je doen:
Laat, als je daar tegenop ziet, de visman de vissen schoonmaken: schubben en kieuwen eraf, ingewanden er uit.Spoel de vissen thuis nog even goed uit.
Om straks de smaken 'in' de vis te laten lopen, snijd je drie diepe inkepingen (in de richting rug > buik) in het lijf van de vis, tot de graat. Snijd er niet doorheen.
Haal de blaadjes van de koriander en snijd ca. 40 gram ongeschilde gember in dunne plakjes.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat van je oven en bestrijk deze licht met olie.
Wij hadden dit niet gedaan, en de vis bleef een beetje plakken. Je kunt het ook voorkomen door elke vis in een eigen stukje bakpapier te leggen en ze straks met papier en al uit te serveren.
Bestrooi de vissen met wat (grof zee)zout en stoom ze 12 minuten. Het visvlees moet er wit uitzien en makkelijk loslaten van de graat. Als je geen stoomoven hebt, kun je eenvoudig een stuk (ingevet!) alufolie over de vis leggen en om het bakblik vouwen. Dat zorgt ook voor stoomeffect. Verwarm de oven dan voor op 180 graden C.
Als de vis in de oven ligt, kun je intussen de olie in een pannetje opwarmen. Fruit hierin de gemberplakjes op niet te hoog vuur, totdat ze wat kleur gaan krijgen.
Leg de vissen op de borden en bestrooi ze rijkelijk met de uiringetjes en het korianderblad.
Schep er daarna voorzichtig de hete gemberolie (de plakjes gebruik je verder niet) overheen, zodat de kruiden gaan sissen!
Schenk nog een eetlepel sojasaus over elke vis en serveer.
Smakelijk!
* Een dorade weegt zo ongeveer tussen de 350 tot 500 gram per stuk. Het ligt er dus aan hoeveel er nog 'omheen' gegeten wordt, waar je voor kiest. Vraag wel vissen van ongeveer gelijk gewicht, want anders kom je in de knoei met de oventijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten