donderdag 10 juli 2014

Munt-amandel-pesto




Een stoere pesto


Smeerseltjes als pesto en tapenade, we zijn er gek op. Maar dan het liefst wel zelfgemaakt.
Het is een eenvoudig werkje.
Wij hebben geëxperimenteerd met pesto's en dit is de eerste die we je voorstellen. 

Eerst nog even wat achtergrond.
Pesto is van oorsprong een Italiaanse delicatesse, gemaakt van olijfolie, basilicum, knoflook, geraspte Parmezaanse kaas (en/of Pecorino) en pijnboompitten. 
Deze prachtige ingrediënten werden in een vijzel fijngewreven: pesto (= gestampt). 
Het geheel heeft een smeuïge textuur.

Pesto wordt vaak verward met tapenade, maar die bevatten olijven. 

De stoere pesto van vandaag wijkt behoorlijk af van het origineel. Onze variant heeft muntblaadjes en amandelen als hoofdbestanddelen. Probeer 'm eens!


Dit heb je nodig:

1 bosje munt, of 2 kleine (supermarktbakjes); alleen de blaadjes
1/4 groene peper (zonder pitjes)
1 citroen, zowel de rasp als het sap
1/2 limoen, sap
1 potje kikkererwten
100 gr. amandelen*
olijfolie
zeezout

keukenmachine of hakmolen

Dit ga je doen:

Was en droog de muntblaadjes en doe ze, samen met de kikkererwten, de peper, de rasp en het sap van de citroen en het limoensap in je keukenmachine of hakmolen van je staafmixer.

Voeg een plonsje olie toe en maal of hak het geheel fijn.

Voeg nu de amandelen toe. Hak dit zodanig, dat er nog stukjes te bespeuren zijn.

Voeg zoveel olijfolie toe, dat de consistentie, de 'smeuïgheid', precies is zoals jij wilt. Smeerbaar, maar niet te nat**.

Proef en maal zeezout naar smaak boven de massa.



* Amandelen kun je in verschillende 'gedaantes' kopen. Als bruine, blanke hele amandelen, geschaafd of als meel.
Je kunt hier natuurlijk meel gebruiken, maar dan mis je wel de 'crunch' in je pesto.
Wil je alles zelf doen, kies dan de bruine. Blancheer ze ca. 5 minuten in kokend heet water. Verhit intussen de grill van je oven op 180 graden. Laat de amandelen daarna schrikken onder de koude kraan. Laat goed uitlekken en dep ze een beetje droog. Nu kun je heel eenvoudig de schilletjes verwijderen en heb je blanke amandelen. Spreid ze uit op de bakplaat en schuif deze in de oven. Na ca. 8 minuten zijn ze droog en krokant.


** Voor bijna alle pesto's geldt:
Is de massa te droog, voeg olijfolie of (citroen)sap toe, al naar gelang je smaak.
Is de pesto te nat, voeg dan een beetje paneermeel toe, of amandelmeel, of kokos. Dat hangt natuurlijk van je overige ingrediënten af. In elk geval heb je iets 'absorberends' nodig. In de pesto hierboven voeg je dus paneer- of amandelmeel toe.

1 opmerking: