dinsdag 29 juli 2014

Vijgenzoet
 

Subtropische vrucht verovert NederlandSteeds meer vijgenbomen doen het goed in de Lage Landen. Vooral als zij wat beschut staan. Omdat sommige vrienden naar het Zonnige Zuiden afreizen (hoezo? het is hier ook al tropisch!) kwam er een flinke hoeveelheid vijgen als cadeau uit hun tuin. Te veel om die met een mooie plak rauwe ham, wat versgemalen zwarte peper en een paar druppels balsamico rauw te eten. Wel erg lekker trouwens.Om de vruchten te behoeden voor bederf bij onze tropische temperaturen heb ik er "vijgenzoet" van gemaakt. Je kan hem eten als jam op je boterham of in de yoghurt, maar ook heel lekker bij een stukje oude kaas of een paar plakjes (gerookte) eendenborst.


De ingrediënten: 
- 18 vijgen in grove stukken
- 1 appel in stukjes
- 1 onbespoten citroen, met schil, in stukjes
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 3 eetlepels sherry

Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en laat die 2 uur heel zachtjes pruttelen, het laatste uur zonder deksel.

Maak weck- of jampotten schoon met kokend water en soda. Je hebt voor deze hoeveelheid 1,25 liter totaal aan inhoud nodig.
Schep het vijgenzoet in de potten, sluit deze af. Als je jampotten met een schroefdeksel gebruikt zet de potten dan even op zijn kop. Zie ook de werkwijze en tips bij de bramenjam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten