donderdag 24 juli 2014

Bramenjam



Dit is echt de mooiste tijd van het jaar voor fruit.
Alles, maar dan ook alles, ligt te geuren in de winkels. En vaak van eigen bodem!

Dit jaar is wel heel speciaal, omdat de natuur een maand vooruit loopt.
De asperges waren veel vroeger dan normaal en nu kun je al rijpe bramen vinden.
Zoveel zelfs, dat wij al bramenjam hebben gemaakt. Heerlijk!

Het plukken van de bramen is niet een werkje voor de fijngevoeligen onder ons.
Trek oude kleren aan, waarop je paarse vlekken niet echt ziet en die tegen flinke doornen kunnen. Tip: neem iemand van lengte met lange armen mee! (Heb ik ;-))

Zelf maak ik er dan ook nog wel een puntje van om van aan de weg of aan het pad staande struiken niet onder staarthoogte te plukken (ik doel op plassende honden).

En wat zijn ze lekker! De diepe kleur is net zo mooi als de diepte van de smaak. Mmmm!

Goed. Heb je nog nooit jam gemaakt? Dan leggen we dat nu hier stap voor stap uit.

Begin in elk geval tijdig met het sparen van glazen potjes met metalen schroefdoppen. Je kunt ze ook kopen bij Xenos of Blokker natuurlijk.

Pluk (of koop...) het fruit.
Je hebt een kilo fruit nodig voor 4 jampotten.

Dit heb je nodig:

1 kg. fruit (frambozen, aardbeien, bramen etc.)
1 kg. geleisuiker*
sap van een halve citroen

Schone jampotten**
Trechter
Soep of juslepel
theedoek

Dit ga je doen:

Zet een schoteltje in de vriezer.

Was het fruit en doe het met aanhangend water in een pan met dikke bodem.
Zet op hoog vuur.

Voeg direct het citroensap toe en de geleisuiker.


Door elkaar en blijven roeren.

De massa moet flink gaan koken. (zie filmpje boven)

De kooktijd van 4 minuten gaat pas in als de massa blijft bubbelen terwijl je roert.
Zet het vuur ietsje zachter, maar laat wel lekker doorkoken.
Test de dikte na 4 minuten: pak het schoteltje uit de koelkast en schep er een paar druppels vloeibare jam op. Als je het schoteltje na een paar seconden scheef houdt en de jam loopt er niet direct vanaf, is de juiste dikte bereikt. De massa krijgt de juiste dikte pas na afkoeling.
Zet na 4 minuten je pan van de warmtebron en laat zo'n 5 minuten afkoelen.


Zet de hete (of heet afgespoelde) potten klaar op een vochtige dubbelgevouwen theedoek. Zo bescherm je ook je aanrechtblad.
Zet de trechter in een van de potten en schep rustig (alsnog kokendhete massa!) lepel voor lepel de dan nog vloeibare jam in de pot.
Vul tot de rand.
Pak een pannenlap of doek, pak de pot daarmee vast, schroef het deksel er op en zet de pot gelijk op z'n kop. Op deze manier ontstaat er een soort vacuĆ¼m in de pot, waardoor je 'm lang buiten de koeling kunt bewaren. Laat ca. 10 minuten zo staan. Dan weer recht zetten en volledig laten afkoelen.

Alleen een geopende pot moet je in de koeling bewaren. Bedenk dat er geen conserveringsmiddelen inzitten, dus het is niet heel lang houdbaar.


* 1:1 is voor bramen prima. Kies je aardbeien of ander fruit dat zelf iets minder pectine in zich heeft, gebruik dan 900 gram fruit op 1 kg. geleisuiker. Geleisuiker bevat pectine. Dat maakt dat de massa dik en smeerbaar wordt, in plaats van vloeibaar blijft.

** Was de jampotten in de afwasmachine of kook ze goed uit in een grote pan met soda.

1 opmerking:

  1. Ha Jolanda,

    Leuke post!

    Ik gebruik maar 500 gr geleisuiker op 1250 gr fruit, en dat gaat prima (ook qua smeerbaarheid). Daarnaast blijkt hele fijngeraspte citroenzeste een heerlijke toevoeging. Tip!

    Groet Buurman Bart

    BeantwoordenVerwijderen