woensdag 13 augustus 2014

Bramen-kokostaartje

Delicaat taartje met een delicaat maatje: 20 x 20 cm.

Het originele recept is uit het kookboek 'Rutger bakt', wat ik laatst cadeau kreeg.
Ik heb er niet veel aan veranderd, op de hoeveelheid suiker in de topping na.
Ook heb ik geen bosvruchtenjam gebruikt, maar zelfgemaakte bramenjam.
En omdat het nu volop bramentijd is, ben jij misschien ook op zoek naar fijne toepassingen!

Eerst maak je de bodem, die laat je even afkoelen en daarna schep je er de bramenjam (of elk ander bosvruchtenmengsel) op. Dan sprenkel je de kokoskruimels er over, waarna het taartje weer even de oven in gaat.
Een leuk, niet te ingewikkeld receptje, dat zeker in de smaak zal vallen!

Dit heb je nodig voor de bodem:

80 gram boter (het fijnste werkt dit op kamertemperatuur)
50 gram witte basterdsuiker
100 gram bloem
11/2 tl. bakpoeder
1/4 tl. zout
1 eierdooier (het eiwit gebruik je straks voor de topping, dus goed bewaren)

Zet je oven op 175 graden C.
Vet je vormpje in en bekleed dit zo, dat je het taartje er straks eenvoudig uit kunt tillen.

Kneed alle ingrediƫnten voor de bodem in een kom tot een soepel deegje.
Druk dit met vochtige vingers gelijkmatig in de vorm.
Bak de bodem ongeveer 15 minuten. Hij is goed als hij mooi licht goudbruin is.
Laat het taartje wat afkoelen, maar laat de oven aan staan.

Dit heb je nodig voor de vulling en topping:

200 gram bramenjam
60 gram geraspte kokos
30 gram witte basterdsuiker
1 eiwit (die had je nog over)

Roer de jam los als dit nodig is en smeer het met zorg uit over de bodem.
Meng in een kommetje, lekker met je vingers, de kokos met de suiker en het eiwit, totdat het kruimelig wordt. Verdeel dit over de jam.
Bak het taartje dan nog een 20 tot 25 minuten in de oven, zodat het eiwit gaart en de kokos mooie bruine plekjes krijgt.

Laat het geheel goed afkoelen en haal het pas daarna voorzichtig, met behulp van het overhangend bakpapier, uit de vorm.

Zoals gezegd raadt Rutger aan het taartje in 16 stukjes te snijden. Dat is een heel mooi maatje wanneer je het als onderdeel van een high tea serveert, maar wij aten het als dessert bij de koffie na een lichte zomerse maaltijd. En dan is 1/9 stukje klein genoeg ;-))



Noot: het boek 'Rutger bakt' is zeker de moeite waard. De recepten zijn heel maakbaar en met zorg geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten