Sperzieboontjes in natte saus
Afgelopen week zag ik Sandra met boodschappen lopen en vroeg ik haar wat zij als avondeten op het menu had. Och, Sajoer boontjes uit een pakje.
Sajoer is de Indonesische benaming voor natte saus met kruiden, dus eigenlijk is Sajoer Boontjes een soort bonensoep. Je kan heel snel een zakje met een bamboe (kant-en-klaar kruidenmengsel) kopen en bij de boontjes gooien, maar dan weet je niet precies wat je eet. Wat je wel weet, en dat weet Sandra ook, is dat je dan E-nummers eet.
Hier de doe-het-zelf versie, met de E van Eenvoudig, Eerlijk, Eervol en Erg lekker!
voor 2 personen:
- 300 gram sperzieboontjes
- 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook in stukjes
- 1 stukje gember of laos, fijngesneden of geraspt
- 1 rode peper, fijngesneden zonder pitjes
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 eetlepel palmsuiker of bruine basterdsuiker
- citroenblad of sereh (citroengras)
- 2 eetlepels vissaus (nam pla) of een beetje trassi (garnalenpasta)
- 200 ml kokosmelk of 150 ml water met 40 gram santen (harde kokoscrème)
werkwijze:
- maak de boontjes schoon en halveer ze
- zet een pan met dikke bodem op het vuur en rooster het korianderzaad, stamp het fijn in de vijzel
- fruit de ui, knoflook, rode peper en gember/laos in de olie tot glazig
- doe het fijngemalen korianderzaad en de suiker erbij
- blus af met de vissaus en de kokosmelk
- doe de boontjes erbij en ook het citroenblad of de hele stengel sereh (sla met de botte kant van je koksmes eenpaar keer op de stengel om de smaken beter los te maken)
- laat de boontjes zachtjes koken tot ze beetgaar zijn (meestal zo'n 10 minuten)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten