maandag 25 augustus 2014

Minimuffins met chocolade, courgette en walnoot


24 kleine cakejes met 'groene dingen'


Binnenkort hebben de Keukenzusters de leuke taak om tijdens een reünie voor 50 dames een feestelijk etentje te bereiden, compleet met amuses.

Na een aardige briefing en natuurlijk bezichtiging van de ruimte en de mogelijkheden, zijn we nu de plannetjes aan het maken.

De komende tijd zullen we je, in stukjes en beetjes, op de hoogte gaan houden van de processen, de beslissingen, het testen, de keuzes en natuurlijk de resultaten.

Het dessert is al rond en getest. Want als iemand je zegt dat ze courgette in een chocoladecake gaan stoppen, dan wil je dat natuurlijk wel eerst even proeven!

Deze minimuffins worden later nog vergezeld van een fijn blopje crème fraiche met lemon curd, rode vruchtjes, een blaadje munt en poedersuiker. Een mooi bordje, als feestelijke afsluiting van het diner.

Nu laten we je gewoon het testresultaat zien, zodat ook jij met eigen ogen kunt zien dat er geen 'groene dingen' uitsteken!

Dit heb je nodig:

115 gram roomboter, gesmolten en weer afgekoeld
200 gram suiker
1 groot ei
140 gram bloem
100 gram fijn geraspte courgette
20 gram cacaopoeder (ongezoet)
85 gram pure chocolade (> 65% cacao), fijngehakt
3 el. zure room
1/2 tl. grof zout
1/2 tl. puur vanille extract
24 halve walnoten, nogmaals in de lengte doormidden.  (Als je besluit de grote muffinvormen te gebruiken, kun je er natuurlijk wel een groot stuk walnoot op doen, maar voor deze kleintjes is een 1/4 echt groot genoeg.)

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Roer de boter, suiker, zout en het ei in een grote kom, totdat een mooi geheel ontstaat.

Doe er dan de vanille, de geraspte courgette en zure room door, totdat alles goed verdeeld en 'opgenomen' is.

Zeef er nu de bloem over en het cacaopoeder. Roer weer totdat het allemaal gemengd is.
Nu roer je de kleingehakte chocolade erdoor.

Vet 2 minimuffin* vormen in met boter of wat neutrale olie.
Vul elk holletje met 2 theelepels beslag (2/3 vol) en leg er een stukje walnoot op.
Bak ongeveer 16 minuten, of totdat een prikker er weer schoon uitkomt, nadat je 'm in het dikste deel van een muffin hebt geprikt.

Laat de muffins een beetje afkoelen in hun vormen, die je op een rooster hebt gezet.
Daarna kun je ze er voorzichtig uitkiepen.

Ook heerlijk als onderdeel van een high tea, of gewoon bij de koffie.

* Dit recept is voor 24 minimuffins, maar als je liever grote exemplaren maakt of niet zo'n bakblikje hebt, dan kan dat natuurlijk ook. Verleng dan wel de oventijd tot ca. 25 minuten. 
Heb je 'maar' 1 minimuffin vorm? Bak ze dag gewoon achter elkaar. Wel tussentijds de vorm afwassen en opnieuw invetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten