vrijdag 8 augustus 2014

Clafoutis met bramen



Fruitig, pannekoekig, lekker!

Bijna elk soort fruit is lekker in een clafoutis.
Ik houd ook van het woord. Cla-fou-tis. Prachtig!

Van origine werden ze in Frankrijk gemaakt met kersen.
Maar pruimen, abrikozen, perziken en bramen zijn ook heerlijke keuzes.

Eerder vertelden we je al dat de natuur dit jaar echt een maand voor loopt (de hei staat al in bloei!) en wij hebben dan ook al heel wat bramen geplukt en verwerkt. In jam natuurlijk, maar ook voor een coulis voor over een toetje.
En gewoon los ingevroren, zodat we er in de winter nog steeds van kunnen genieten.
Of in de nazomer nog in een smoothie kunnen verwerken.

Maar goed, we geven je hier het recept voor een clafoutis.
Als je de ingrediënten bekijkt, zal je ontdekken dat het nog het meest lijkt op een soort pannenkoekenbeslag met fruit.
Zo is het ook een beetje. Maar dan een hele dikke!

Als je de clou van dit recept een beetje door hebt, kun je ook verschillende varianten uitproberen. Bijvoorbeeld met yoghurt of ricotta, met honing bijvoorbeeld.
Of een hartige variant.
Ach, weet je wat, wij zullen binnenkort een paar variaties uitproberen en dan laten we je weer meegenieten!

Dit heb je nodig:

500 gram bramen, gewassen en goed uitgelekt
250 ml. melk
3 eieren
75 gram bloem
70 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
rasp van 1 schoongeboende limoen
beetje boter om in te vetten

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 190 graden C.
Vet een mooi ovenschaaltje in met boter.
Verdeel het fruit over de schaal.

Pak je beslagkom en kluts daar de melk met de eieren in.
Voeg dan de overige ingrediënten toe en mix dit met een handmixer tot een mooi beslag.
Giet dit over de bramen.

Zet de schaal in de oven en bak je clafoutis ongeveer 40 minuten.
(Dit is afhankelijk van je oven. Test even met je vinger of het beslag goed gestold is, maar wel lekker meegeeft, als je er op drukt.)

Laat 'm een half uurtje afkoelen of eet 'm koud. Je kunt er even wat poedersuiker overheen strooien, voor een feestelijk effect.
Ook lekker om te serveren met wat crème fraiche ernaast, waaraan je een scheutje crème de cassis hebt toegevoegd.

Geniet!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten