maandag 11 augustus 2014

Ovengedroogde tomaten






Zon uit je oven



Tomaten, ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, maten en smaken. En er zullen de komende tijd veel tomaten op de markt zijn, want een groot afzetgebied is voor onze telers verdwenen. Nou, wij weten wel raad met deze gezonde vrucht! De Fransen noemen hem ook wel "pommes d'amour", het schijnt een afrodisiacum te zijn (!). In Italiƫ hebben ze het over gouden appeltjes: pomodori.

Een rauwe rijpe tomaat is heerlijk, maar een gare tomaat is nog lekkerder en gezonder. En, we kunnen hem dan ook voor regenachtige dagen conserveren!

Hier is onze methode om heerlijke in de oven geroosterde tomaten te maken waarmee je vervolgens weer alle kanten op kan.
Als saus bij verse pasta, als garnering van een salade, op de boterham, om te snoepen bij de borrel, enzovoorts.




Hoeveelheid voor 2 bakblikken:
- 4 kilo tomaten
- een bol knoflook, schone tenen in forse plakken
- een bosje basilicum
- olijfolie
- balsamicoazijn
- zout en peper

Werkwijze:
- Besprenkel de bakblikken met wat druppels olijfolie en wrijf de bakplaten in
- Snijd de tomaten in kwarten en leg ze met de snijkanten naar boven op de plaat
- Strooi de knoflook en de blaadjes basilicum over de tomaten
- Besprenkel de tomaten met druppels olijfolie en balsamico, strooi er wat peper en zout over
- Doe de bakblikken in de oven en zet die op 130 graden Celsius met hete lucht of 150 graden Celsius als je geen hete luchtoven hebt. Laat de tomaten een uur roosteren, check* dan of ze goed zijn en pas de tijd eventueel aan. Dit hangt erg af van de grootte van de tomaten en je oven.


* Er komt heel veel vocht uit de tomaten, dus pas op voor de stoom als je de ovendeur openmaakt!

* Als je 2 bakplaten tegelijk roostert verwissel dan halverwege de baktijd de bovenste voor de onderste plaat. Bovenin de oven is het altijd heter.

Je kan de tomaten natuurlijk gelijk verwerken in een gerecht. Om ze te bewaren is het handig om een jampot of goed afsluitbaar bakje te vullen met de geroosterde tomaten en er olijfolie op te gieten tot ze onder staan. Zo kan je deze lekkernij heel goed wekenlang (liefst in de koelkast) bewaren.

Een andere manier is om van die diepvrieszakjes met sluitstrips te vullen, zoveel mogelijk lucht eruit te wrijven en dan in te vriezen.

Kan je met Kerst ook nog de zon van KERStomaatjes proeven!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten